Mcdonald’s przyszłości w Hongkongu

Mcdonald’s przyszłości w Hongkongu

W Hongkongu wszystko jest bardziej nowoczesne, nawet restauracja McDonald’s. Zobacz jak wyglądać będzie ten fast food w przyszłości w Polsce.

W Hongkongu wszystko jest „naj”, szczególnie w City. Najwyższe wieżowce, najpiękniejsze parki, najciekawsze atrakcje, najdroższe sklepy. Można tak wymieniać w nieskończoność.

Hong Kong restauracja w City
W Hong Kong City działa McDonalds przyszłości i w niczym nie przypomina tych, które znamy.

Biznes w Hongkongu
Hongkong to jedno z centrów biznesowych światowej gospodarki, chińskie okno na świat. Miejsce gdzie mieszają się kultury wschodu i zachodu. Dlatego wiele firm traktuje to miasto jako poligon doświadczalny dla nowych produktów i marek. Nie inaczej jest z McDonaldem.

Mcdonalds kasy samoobsługowe
Samoobsługowe kasy w Hong Kongu to nie wybór, a konieczność.

McDonalds przyszłości w Hongkongu

W dzielnicy biznesowej znajduje się restauracja, która w niczym nie przypomina tej, które znamy z Europy. Nowoczesne wnętrza bez charakterystycznych dla tej sieci elementów budzą mieszane uczucia.
Surowy wystrój i minimalizm, maskują techniczne nowinki.

Wnętrze Mcdonalda w Hongkongu.
Trzeba przyznać, że wystrój różni się od tego, który spotykamy e Europie.

Kulinarne atrakcje w Hongkongu

W Hongkongu z miejscową kuchnią nie jest najlepiej. Miłośnicy street foodu muszą być przygotowani na najgorsze 🙁 Królują podroby, wydzielające na ulicę przykry zapach, ale do odważnych świat należy, więc spróbować trzeba.
Tym, których podniebienia nie są gotowe na takie kulinarne podboje, są skazani na fast foody i restauracje z zachodnim menu. Oczywiście w Hongkongu można zjeść najdroższe specjały, ale nie o tym jest ten artykuł.

Azjatyckie wynalazki.
Dobierz dodatki do swojej kanapki, Mak w Hongkongu przypomina trochę Subwaya.

Różnice między restauracją McDonalds w Polsce i w Azji

Na pierwszy rzut oka weźmy menu. Różniące się trochę od europejskiego. Pojawiają się dania z ryżem i jajkiem. Lody i desery są robione ze słodkich ziemniaków (ale smakują jak te z mleka). W menu znajdują się kanapki z chrupiących bagietek (trochę jak w Subwayu). Dodatkowo burgera otrzymujesz z wbitym patyczkiem, frytkami w koszyczku jak w dobrej burgerowni. „Nadmuchane” bułki występują w zasadzie tylko w podstawowym menu dostępnym na całym świecie (hamburger, cheeseburger, menu śniadaniowe itd.)

Kuchnia w Mcdonalds Hong Kong City
W kuchni możecie zobaczyć m.in. prawdziwe jajka, a nie te w proszku.

Samoobsługa w McDonald’s

W maku przyszłości nie ma kasjerów, jedynie automaty do zamawiania. Jeden pracownik obserwuje i pomaga w razie problemów z zamawianiem. Automatów jest dużo więc nie ma długich kolejek. Ostatnio w Polsce też widać, że zachęca się do zamawiania w automatach – w Hongkongu nie masz wyboru. Chociaż z tą samoobsługą to nie tak do końca, ale o tym za chwilę.

Samoobsługa w Hongkongu
Przy składaniu zamówienia otrzymujesz elektroniczny krążek, który powiadomi Cię, gdy Twoje zamówienie będzie gotowe.

Indywidualna kanapka dla każdego

Ewidentnie widać, że McDonalds rozumie pragnienie Azjatów do wyróżnienia się. Dlatego swoje zamówienie możesz tuningować: mniej sałaty, więcej sosu itd. Bo przygotowywanie zamówienia odbywa się przy tobie. Fajna sprawa.

Kanapki na życzenie
Komponuj swoje ulubione dodatki. W Hongkongu to ty decydujesz jak ma wyglądać twoja bułka.

Wifi w McDonalds i nie tylko

Bezpłatny internet w Maku to ogólnoświatowy standard, ale jesteśmy przecież w Hongkongu. Przy każdym stoliku ładowarki urządzeń mobilnych (również bezprzewodowo) i gniazdka elektryczne. Kolejna rzecz to krążki powiadamiające o gotowym zamówieniu. Nie musicie wyczekiwać pod monitorem z numerami zamówień, tylko iść do stolika. Plastikowy krążek powiadomi Was o tym, że zamówienie jest gotowe.

Ładowarki telefonów w Hongkongu.
Dzisiaj społeczeństwo cierpi na nieustanne problemy z zasilaniem swoich urządzeń mobilnych, więc w maku naładujesz prawie wszystko.

Kelnerzy w McDonalds

O ile w tym artykule opisujemy jeden konkretny lokal „przyszłości”, to w pozostałych zasady są podobne. W Hongkongu nie odnosi się tac po posiłku, tylko zostawia na stole. Kelnerzy zbierają opakowania, przy okazji sprzątając po klientach. Już w latach 90-tych pewien wykładowca tłumaczył studentom zasady panujące w tego typu restauracjach.

Jedzenie jest nieadekwatnie drogie do jego jakości. Sami stoicie w kolejce do kasy i sami sobie przynosicie zamówienie do stolika. Jedzie palcami, bez sztućców i to jeszcze z papieru. A na koniec sami po sobie sprzątacie. Czy nie lepiej pójść do restauracji, gdzie za podobne pieniądze zjecie doskonałe jedzenie, elegancko podane i w kulturalnej atmosferze – pytał retorycznie profesor, studentów zachłystujących się powiewem ameryki.

Kelnerzy w maku
W Hong Kongu McDonalds nie zatrudnia kasjerów, ale za to są kelnerzy., którzy przynoszą potrawy i sprzątają po klientach.

W Hongkongu widać mieszkańcy rozumowali podobnie i sieć dostosowała się do ich wymagań. Bo trzeba zaznaczyć, że tutejsze społeczeństwo odżywia się zdrowo i nie przepada za fast foodami. W Mcdonalds w Hongkongu jada młodzież, turyści i raczej biedniejsze warstwy społeczne. Podobne jak w krajach zachodnich jedzenie tego typu uważane jest za śmieciowe. Dlatego sieć musiała dostosować się do wymagań klientów.

Rogaliki i kanapki w Mcdonaldsie w Azji
Kanapki w niczym nie przypominają tych serwowanych w Mcdonaldsie w Polsce. Pewnie za jakiś czas się pojawią także u nas.

Zaznaczam, że powyższy artykuł dotyczy restauracji mcDonalds w City w Hongkongu, pozostałe restauracje tej sieci (np. w Kowloon) wyglądają już podobnie jak te w Europie.
Mi się ta restauracja podobała, ale początkowo miałem mieszane uczucia. Napiszcie w komentarzach, co wy o nie sądzicie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *